Helkursen gav värdefull insikt…

Tänk om alla fick ta del av den kunskap som faktiskt finns samlad om beroende och missbruk, då skulle många människor i allt väsentligt må väldigt mycket bättre. Helt krasst skulle även samhället spara en förskräcklig massa pengar.

Hos My på Myggebo har en mängd kunskap och forskningsresultat från olika hörn av världen trattats ner så man sedan på ett mycket pedagogiskt och enkelt sätt kan förstå mekanismerna som skapar ett beroende. Som i sin tur orsakar så oändligt mycket sorg, lidande och elände.

Nu är det ju så praktiskt ordnat så om man bara förstår vad som händer i kroppen om man tillsätter t ex alkohol och man känner till att generna kan fyrdubbla riskerna och om man, framför allt, förstår och inser att det är en sjukdom, då finns utmärkta möjligheter att vrida tillvaron rätt igen.

Jag är själv i den sitsen att jag kommit till rätta med mitt alkoholberoende och är numer spiknykter sedan snart fem år, så jag vet ju att det faktiskt fungerar.

Att sedan My (förutom egenskaper som läkare och alkoholterapeut) själv har en bakgrund och egen erfarenhet av alkoholmissbruk sätter kvalitetsstämpel på hela anrättningen. Man riktigt känner närvaron och att hon verkligen vet vad hon pratar om. Och inte minst lyssnar.

Så vi vill tacka  för en fantastisk trevlig och lärorik helg vid havet i den natursköna skärgården, bättre miljö kan man inte tänka sig.
Inte heller att förglömma den kalasgoda maten Yv lagade åt oss.
Kramar från två mycket nöjda deltagare Tommy och Nonne

Intensivveckan…

Att oroa sig för att man dricker för mycket är jobbigt. Att få oron bekräftad är ännu jobbigare. Alkoholism är en sjukdom men mot den hjälper inga huskurer eller mediciner. Den går inte över av sig själv heller. Det enda som hjälper är att ta emot hjälp. Jag vill ha hjälp av någon som behärskar ämnet, som kan lyssna utan att fördöma, som kan leda utan att tillrättavisa, som kan lära ut utan att underkänna den som inte alltid vill lyssna. Och framför allt måste hjälpen innehålla verktyg som aldrig rostar.

Myggebo har jag fått allt det. Arbetet är mitt, det kan ingen annan göra åt mig. Men min verktygslåda är full. När jag lämnar Myggebo tänker jag ”Äntligen, äntligen fick jag hjälp.” Jag tar med mig verktygslådan och bär känslorna av alla sköna vänner jag träffat och alla bitterljuva stunder jag delat i en kasse bredvid. Sen klappar jag katten, nickar åt hunden, tar en hembakad muffins och går.
Anna, intensivveckan hösten 2014

Myggebo ändrade mitt liv

Oktober 2015

”Jag skulle vilja påstå att Myggebos helgkurs ändrade mitt liv. Jag anmälde mig spontant till kursen i 2011på grund av nyfikenhet och ett genuint intresse av att lära mig mer om alkoholism. En nära person hade gått bort efter många års  kämpande med alkoholism och jag hade upplevt att jag själv kämpade med vissa destruktiva beteendemönstrar när jag drack alkohol. Inte alltid, men tillräckligt ofta för att känna en viss oro. Jag visste att jag inte hade ett fysiskt beroende men kände samtidigt att jag inte hade full kontroll över mig själv när jag blev berusad. Jag ville förstå varför och jag ville gärna slippa mitt destruktiva beteende och den ångest som följde när jag nyktrat till.

Jag lärde mig precis allting jag behövde lära mig under den helgen. För det första så förstod jag för första gången vilken otrolig stor risk jag utsatt mig för när jag drack för mycket. Jag fick den kunskapen jag behövde i raka och tydliga fakta, för att förstå precis vad högrisk beteende är när det gäller alkohol, samt exakt hur farligt det är. Jag lärde mig en hel del om missuppfattningar, både mina egna och andras, samt hur personer runt omkring mig medvetet och omedvetet påverkade mitt beteende. Och jag lärde mig att jag inte kunde kontrollera när jag skulle utveckla ett beroende om jag fortsatte i samma spår.

Jag bestämde mig under den andra dagen av utbildningen att aldrig utsätta mig för högriskbeteende igen och därmed slutade med det efter 20 långa år. De fördelarna som har följt detta beslut är slående. Det har gått 5 år och jag saknar inte berusningen alls. Jag kan starkt rekommendera denna kurs för alla som har någon gång känt att de dricker för mycket ibland.

Elizabeth, Deltagare 2011